Salsa voor Rolstoeldansen

Het sociale gezicht van de Salsadansschool

Met het steeds populairder worden van het Salsadansen in Nederland is ook het aantal Salsadansscholen door de jaren heen enorm toegenomen. Vergelijk het wat obscure hobbyclubje van weleer maar eens met de professionele Salsaschool van nu!

Lange tijd concentreerde het Salsadansen zich op sneller, beter, en ingewikkelder dansen, daarna kwam er meer aandacht voor verschillende stijlen en ineens moest de danser beslissen of hij LA Style wilde dansen, NY, of misschien toch liever Cubaans? Vervolgens richtte de aandacht zich meer en meer op het individu. Men wilde zich onderscheiden van de rest. Styling werd het toverwoord, en iedereen probeerde indruk op elkaar te maken met de meest fantastische en originele moves.

Weer wat later breidde het repertoire  zich uit naar verwante dansen. De Salsadanser ontdekte Merengue, Rueda, Bachata, Zouk, ChaCha en meer……..
Veel leerlingen startten hun eigen school, en er ontstond een ‘natuurlijke’ schifting. De leraar die zijn zaakjes het best op orde had, een bedrijf kon runnen, die bovendien leuk en goed les gaf én die zijn leerlingen kon blijven boeien wist zijn school te ontwikkelen; zij die dat niet konden verdwenen van het toneel.

En nu? De laatste tijd kijkt de Salsaleraar om zich heen, en ziet dat er ook andere groepen mensen zijn dan die hij tot nu toe in zijn school had, die óók plezier aan dansen beleven, maar die niet echt in de lessen passen die hij aanbiedt.
De laatste tijd zien we dan ook speciale groepen aangeboden worden voor 50+ dansers (zoals bijvoorbeeld door  Salsa Sociál, een organisatie die zich speciaal richt op het dansen voor ouderen), Parkinson patienten, mensen met obesitas, kinderen  en andere groepen met specifieke wensen en/of behoeften op dansgebied. Regelmatig lezen we hierover in de krant en zien we reportages op TV.

Een heel speciale groep binnen het dansen vormen de rolstoeldansers. Nederland kent vele rolstoeldansgroepen en verenigingen, vaak voortgekomen uit de zorg. De dansen die deze groepen beoefenen zijn meestal geïnspireerd door het Stijldansen en oude dansen. Niet echt het repertoire van de Salsadansschool.
Nu wordt er echter een lespakket ontwikkeld, onder auspiciën van de SRN (Stichting Rolstoeldansen Nederland), speciaal voor de Salsadansschool. Hieronder vallen dansen als Salsa, Bachata, Merengue, Rueda en Zouk voor combidansers (een rolstoelgebruiker met staande partner). Dit stelt de Salsadansschool in de gelegenheid zijn sociale gezicht nog meer te laten zien, en nog meer mensen dansplezier te bezorgen.
Begin maart zullen de Salsadansscholen zich kunnen inschrijven voor een Seminar om kennis te maken met dit pakket.
Geef je Salsadansles, beschik je over een rolstoelvriendelijke locatie en heb je belangstelling om dit Seminar te volgen?  Neem dan contact op met de Stichting SON (Salsa Onderwijs Nederland), zodat je als eerste de details weet! De Stichting SON is te bereiken via info@salsaopleiding.nl